≡ Menu

(Tutorial) Mari belajar format komputer anda sendiri

format komputer

Pada artikel kali ini saya kongsikan software yang membolehkan korang mempelajari cara-cara format komputer dan seterusnya install balik Operating System (OS) Windows XP dengan mudah tanpa sebarang risiko. 😀 I guarantee! 😀

Nah, sila download dulu software Windows XP Setup Simulator. Lepas download, sila install di My documents atau mana-mana korang suka. Selepas itu, sila buka fail yang telah diinstall tadi dan buka folder xp_simulation_setup.  Kemudian, sila buka Windows Xp Setup.exe. Selesai. 😀

Update:

Jika anda tidak mahu pasang Windows XP dan mahu format komputer dan seterusnya pasang Windows 7 di komputer anda, sila muat turun e-book Panduan Format Komputer Windows 7. Untuk pengetahuan anda, e-book tersebut mudah difahami dan ditulis dalam Bahasa Melayu.

Setelah selesai format komputer dan pasang Windows 7, sila pasang driver komputer anda. Setelah itu, pasanglah perisian penting dan perisian kegemaran anda seperti AVG Anti-Virus, Adobe Flash Player, .NET Framework Version 4.0, DirectX 9.0c, Java Runtime Environment, Winamp, VLC Media Player, RealPlayer, GOM Player, Photoshop, Microsoft Office, Yahoo Messenger, Cyberlink YouCam, Nero dan sebagainya.

Taufik Mansor: Selamat mencuba dan belajar format komputer sendiri. 😀

P/S: Sila like Facebook Page Panduan Komputer untuk bertanya dan berkongsi sebarang masalah anda mengenai komputer kepada admin.

Comments on this entry are closed.