≡ Menu

Tips untuk elak Akaun Facebook anda daripada digodam

 1. Ramai hacker yang hijack Facebook si mangsa dengan menggunakan extension Firesheep dan Chinaman Facebook Hacker. So, sila hati-hati dengan extension Firesheep dan Chinaman Facebook Hacker.
 2. Sila berhati-hati dengan aplikasi Android seperti FaceNiff. Aplikasi FaceNiff selalu digunakan oleh hacker untuk hijack akaun Facebook si mangsa.
 3. Selain itu, perisian seperti Aircrack-ng dan dsniff selalu digunakan hacker untuk hack akaun Facebook. So, beware.
 4. Jangan klik sebarang paparan lucah, video lucah dan sebagainya yang terpapar di home Facebook anda.
 5. Sila aktifkan Https di akaun Facebook anda melalui setting Account Security di akaun Facebook anda.
 6. Jangan lupa log out setelah tidak menggunakan Facebook.
 7. Wajib selidik atau memeriksa sebarang link pemendek seperti http://goo.gl/M3lNj, http://bit.ly/Y97B, http://adf.ly/Zpk dan sebagainya sebelum klik link tersebut. Banyak akaun Facebook yang terkena jangkitan spam atau virus dengan hanya klik link pemendek tersebut. So, beware.
 8. Gunakan perisian Anti-Virus yang berkesan seperti Microsoft Security Essentials atau Kaspersky Internet Security atau Kaspersky PURE dan selalu dikemaskini.
 9. Gunakan perisian Firewall yang berkesan seperti Kaspersky Internet Security atau Kaspersky PURE dan selalu dikemaskini.
 10. Selalu scan komputer anda dengan perisian Anti-Virus yang berkesan dan selalu dikemaskini bagi membuang sebarang perisian jahat.
 11. Password mestilah kukuh dengan kombinasi huruf, nombor dan simbol seperti najib_2.6billion_aka_1mdb*^#kak_ros456#$%. Jangan ambil perkataan dalam kamus sebagai password.
 12. Selain itu, elakkan menggunakan tarikh lahir, nama teman wanita, nama keluarga, nombor telefon, nama ibu, nombor kad pengenalan, nombor plat kenderaan dan sebagainya sebagai password.
 13. Pelbagaikan password. Janganlah password E-mel, Facebook, WeChat, dan Twitter sama sahaja belaka. Lagi senanglah hacker buat kerja.
 14. Tidak digalakkan simpan password Facebook anda di browser internet anda.  Mengingati password adalah lebih baik.
 15. Guna perisian percuma seperti CCleaner untuk remove history, web cache , web cookies dan sebagainya untuk memadam rekod pelayaran Facebook anda.
 16. Memanfaatkan setting Account Security di akaun Facebook anda.
 17. Jangan menggunakan talian Wi-Fi yang diragui keselamatannya seperti di kafe siber, kedai kopi, kopitiam, McDonald’s, StarFucks, kolej, universiti, restoran, hospital dan sebagainya untuk log in akaun Facebook anda.
 18. Jangan mendaftar di laman web yang lemah sekuritinya dan diragui keselamatannya seperti mendaftar di laman web jiwang.org dan sebagainya.
 19. Jangan pamerkan alamat e-mel anda di ruangan Info di Akaun Facebook anda.
 20. Jangan klik sebarang link yang dihantar ke alamat e-mel anda yang diragui keselamatannya.  Sila periksa dahulu siapa pengirim e-mel tersebut sebelum klik link tersebut.
 21. Jangan online Facebook anda di kafe siber.
 22. Jangan menjadi mangsa keylogger.  Sila gunakan perisian Anti-Virus seperti Kaspersky Internet Security atau Kaspersky PURE untuk scan jika ada keylogger yang menusup masuk ke sistem komputer anda.
 23. Jangan install sebarang perisian crack ke dalam komputer anda.  Jika hendak crack sebarang perisian, gunakan serial number dan bukannya keygen.
 24. Jangan mencari gaduh dengan hacker atau penggodam.
 25. Untuk anda yang memiliki Facebook Fan Page, kalau boleh jangan pamerkan Page Owner di sidebar kiri Facebook Fan Page anda sebagai langkah keselamatan.
 26. Bagi yang memiliki Facebook Fan Page sendiri, sila pastikan semua admin Fan Page anda itu mengikuti tips yang tertera di atas ini bagi mengelakkan Facebook Fan Page anda mudah digodam.

Video:

Taufik Mansor: Tips di atas sedikit sebanyak dapat mengurangkan risiko akaun Facebook anda daripada digodam hacker. Akhir kata, stay safe. 😀

{ 0 comments… add one }